BLOG - SPOLETO 2017
Artykuły
SPOLETO - DZIEŃ 1.
W drodze ... Podekscytowani rozpoczynamy naszą włoską przygodę. Po długiej podróży szczęśliwie dotarliśmy do celu. Spoleto przywitało nas słońcem i pięknymi widokami. Mamy nadzieję, że spotkanie na lotnisku w Rzymie prezydenta Bronisława Komorowskiego z małżonką jest zapowiedzią udanych praktyk. Z niecierpliwością oczekujemy na przydział zadań :)
14 maja 2017
SPOLETO - DZIEŃ 2.
Buongiorno Spoleto! Dzisiejszy dzień spędziliśmy na zapoznaniu się z miejscem, w którym będziemy mieszkać, pracować i odpoczywać przez najbliższe trzy tygodnie - urokliwym Spoleto. Założone w VI w. p.n.e. przez Umbrów zachowało swój klimat sprzed setek lat. Wąskie, kręte uliczki, pozostałości rzymskich murów Porta della Fuga i robiące wrażenie budowle: katedra, Bazylika S. Salvatore, średniowieczny akwedukt czy ruiny amfiteatru.
15 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 2.
SPOLETO - DZIEŃ 3.
16 maja 2017
SPOLETO - DZIEŃ 4.
Buon appetito! Natalia e Karolina. Jednym z miejsc praktyk uczniów profilu technik żywienia i usług gastronomicznych jest MY BAR. Pracują tam Natalia i Karolina z klasy II Te/g. Jest to bistro, które specjalizuje się w serwowaniu śniadań i lunchów. Znane jest w Spoleto z doskonałej jakości kawy, przygotowywanej na różne sposoby. Cappuccino, espresso, latte americano czy espresso macchiato nie są już dla naszych stażystek tajemnicą.
17 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 4.
SPOLETO - DZIEŃ 5.
18 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 5.
SPOLETO - DZIEŃ 6.
Włoska petarda - Trattoria Pecchiarda. W dniu dzisiejszym gościmy w kolejnej restauracji, w której szlifują swój kunszt kulinarny Ania i Marcin z klasy III ZSZ. Trattoria Pecchiarda to lokal rodzinny prowadzony z pokolenia na pokolenie od ponad 100 lat. Usytuowany jest on pomiędzy historycznymi murami Spoleto, doskonale wkomponowany w zabudowę Starego Miasta.
19 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 6.
SPOLETO - DZIEŃ 7.
Tradizione e modernita - Hotel dei Duchi**** Oliwia, uczennica klasy III Te/h, kształcąca się w zawodzie technik hotelarstwa prezentuje nam dzisiaj swoje miejsce stażu. Hotel dei Duchi to czterogwiazdkowy obiekt położony w zabytkowym centrum Spoleto, na terenie parku Ancajani. Z hotelowych okien rozciąga się przepiękny widok na miasteczko oraz ruiny rzymskiego amfiteatru.
20 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 7.
SPOLETO - DZIEŃ 8.
Poznajemy smaki Umbrii. Codzienne poszukiwania nowych doznań kulinarnych Umbrii doprowadziło nas do Via dell'Arringo, gdzie znajduje się restauracja Tric-Trac, znana z włoskiego serialu Don Mateo (Ojciec Mateusz). Mieliśmy okazję spróbować charakterystycznego dla tego regionu przysmaku - tartufi, czyli trufli. No i oczywiście włoska kawa.
21 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 8.
SPOLETO - DZIEŃ 9
Wycieczkowo :) Dzień dobry, witam Państwa nazywam się Elżbieta Lis i reprezentuję Spółdzielnię Azzurra ze Spoleto. Będę dzisiaj Państwa pilotem i przewodnikiem na wycieczce do Casscata delle Marmore. Główną atrakcją okolic miasta Terni jest jeden z najpiękniejszych i najwyższych sztucznych wodospadów Europy. Obecny wygląd Marmurowych Wodospadów zawdzięczamy papieżowi Piusowi VI, który w 1787 r. polecił utworzyć tarasy z marmuru pod wodospadami.
22 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 9
SPOLETO - DZIEŃ 10.
ECONOMISTA TURISTICO. Wakacje coraz bliżej i w biurach podróży coraz większy ruch. Nasze ekonomistki Ania i Wiola z klasy III Te/h coś o tym wiedzą :) Odbywają swój włoski staż w biurze podróży Agenzia AV Viaggi "per chi ama viaggiare". W tym nowoczesnym przedsiębiorstwie priorytetem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie oraz zapewnienie bezpieczeństwa i udanych wakacji. Jednak praca w biurze podróży to nie tylko przygotowywanie ofert turystycznych, ale także rozliczenia, rachunki oraz faktury. W tym są dobre nasze dziewczyny... Księgują, kalkulują, fakturują wykorzystując przy tym odpowiednie programy komputerowe. Wszystko to w miłej atmosferze, con cornetto e un caffe, z rogalikiem i kawą.
23 maja 2017
Czytaj więcej o: SPOLETO - DZIEŃ 10.
Strona: 1/3
- Strona: bieżąca1
- Strona: 2
- Strona: 3
- następna
- Przejdź na koniec