TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Czego będziesz się uczył?
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia
Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski
Perspektywy absolwenta.
Absolwent może zostać zatrudniony w:
- restauracjach;
- restauracjach hotelowych;
- ośrodkach wczasowych;
- gospodach regionalnych;
- kawiarniach;
- bistro;
- nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
- stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
- firmach cateringowych;
- przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.
Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji
Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.
Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.
Cele innowacji:
- Poszerzenie możliwości wyboru zawodu
- Poznanie zasad pracy dietetyka
- Nabycie umiejętności obsługi programów komputerowych ułatwiających opracowywanie diet
- Nabycie umiejętności układania diet w zależności od zapotrzebowania na energie i składniki odżywcze
- Poszerzenie wiedzy na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych
- Doskonalenie umiejętności układania jadłospisów
- Doskonalenie umiejętności doboru surowców, półproduktów i produktów spożywczych w zależności od preferencji i zaleceń żywieniowych
- Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu żywieniowego i interpretacji odpowiedzi
- Nabycie umiejętności udzielania porad i korygowania błędów żywieniowych
- doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).
DODATKOWA INNOWACJA: barista
Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.
Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.
Cele innowacji:
- poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
- przybliżenie specyfiki pracy baristy,
- zapoznanie z zasadami pracy za barem,
- poznanie standardów i nabycie umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
- nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
- nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
- określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru,
- doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
- zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
- poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).
Artykuły
VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"
9 maja 2023
Czytaj więcej o: VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"
Finanse w restauracji
28 września 2022 roku uczniowie klas uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w kolejnym wykładzie z Akademią Inspiracji Makro. Temat październikowego spotkania to: Finanse w restauracji.
28 października 2022
Czytaj więcej o: Finanse w restauracji
Webinar #ZdrowoNakręcamy!
25 października 2022r. uczniowie klas gastronomicznych uczestniczyli w webinarze #ZdrowoNakręcamy! w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda organizowanego przez Uniwersytet Warszawski, Instytut Żywności i Żywienia PAN w Olsztynie oraz grupę Maspex. mięsa. Ciekawym zagadnieniem poruszanym podczas webinaru było też jedzenie przyszłości czyli alternatywy mięsa, produkty na bazie owadów, mięso hodowane w laboratoriach.
25 października 2022
Czytaj więcej o: Webinar #ZdrowoNakręcamy!
Piórnik cukiernika
30 września uczniowie klas gastronomicznych pogłębiali swoją wiedzę o zagadnienia związane z cukiernictwem, uczestnicząc w wykładzie z Michał Węcławek – Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Tematem wrześniowego wykładu był Piórnik Cukiernika.
30 września 2022
Śląskie Smaki
Nie ma lepszej okazji niż Festiwal Smaków, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentowali swoje dania i produkty i stanęli do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne oraz profesjonaliści.
21 czerwca 2022
Czytaj więcej o: Śląskie Smaki
Popisy pierwszaków
Grupa z klasy 1Pg podsumowała roczną pracę na pracowni gastronomicznej.
1 czerwca 2022
Czytaj więcej o: Popisy pierwszaków
Wycieczka przedmiotowa 3 Tg
Podczas wycieczki 11 maja uczniowie z klasy 3 TG mieli możliwość zobaczyć jak wygląda piekarnia od środka.
11 maja 2022
Czytaj więcej o: Wycieczka przedmiotowa 3 Tg
2 Pg w piekarni
25 maja uczniowie klasy 2 Pg próbowali swoich umiejętności zawodowych w piekarni PSS Społem, gdzie przygotowali piękne rumiane bułeczki . Warto było iść
25 maja 2022
VII Konkurs „Moje pasje kulinarne”
W końcu udało się wręczyć wszystkie dyplomy. Cieszy nas, że Konkurs „Moje pasje kulinarne” organizowany już po raz VII zyskuje coraz większe grono sympatyków.
7 czerwca 2022
Czytaj więcej o: VII Konkurs „Moje pasje kulinarne”