TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Czego będziesz się uczył?
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
1. Oceny jakości surowca.
2. Przechowywania żywności.
3. Przygotowania produktów i stanowiska pracy.
4. Obsługi sprzętu gastronomicznego.
5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
6. Wydawania dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
1. Oceniania jakości żywności.
2. Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
3. Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
4. Wykonywania usług gastronomicznych.
5. Ekspedycji potraw i napojów.
Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia
Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski
Perspektywy absolwenta.
Absolwent może zostać zatrudniony w:
- restauracjach;
- restauracjach hotelowych;
- ośrodkach wczasowych;
- gospodach regionalnych;
- kawiarniach;
- bistro;
- nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
- stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
- firmach cateringowych;
- przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.
Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji
Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.
Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.
Cele innowacji:
- Poszerzenie możliwości wyboru zawodu
- Poznanie zasad pracy dietetyka
- Nabycie umiejętności obsługi programów komputerowych ułatwiających opracowywanie diet
- Nabycie umiejętności układania diet w zależności od zapotrzebowania na energie i składniki odżywcze
- Poszerzenie wiedzy na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych
- Doskonalenie umiejętności układania jadłospisów
- Doskonalenie umiejętności doboru surowców, półproduktów i produktów spożywczych w zależności od preferencji i zaleceń żywieniowych
- Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu żywieniowego i interpretacji odpowiedzi
- Nabycie umiejętności udzielania porad i korygowania błędów żywieniowych
- doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).
DODATKOWA INNOWACJA: barista
Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.
Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.
Cele innowacji:
- poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
- przybliżenie specyfiki pracy baristy,
- zapoznanie z zasadami pracy za barem,
- poznanie standardów i nabycie umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
- nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
- nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
- określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru,
- doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
- zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
- poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).
Artykuły
„FoodEducators” to program EIT Food, który zaangażuje młodych ludzi, głównie uczniów do edukacji żywieniowej, dzięki czemu mogą stać się lepiej poinformowanymi, świadomymi konsumentami w przyszłości.
8 listopada 2024
Czytaj więcej o: FoodEducators8 kwietnia 2024
Za nami już trzy lekcje on-line z Akademią Inspiracji Makro w ramach projektu #szefdlamlodychtalentow w tym roku szkolnym. Trzecie spotkanie, które odbyło się w dniu 20 listopada, dotyczyło zagadnień związanych z zarządzaniem zespołem, motywowaniem, skutecznym kierowaniem ludźmi czyli kompetencjami miękkimi w gastronomii. Lekcje prowadził sam Executive Chef Akademii -Rafał Zaręba. Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania on-line ☺
25 listopada 2023
Uczniowie Jakub K. z 4PG i Maja G. z 3PG przygotowali Świąteczne burgery na II Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarny 2023. Ich potrawy to dania "street-foodowe", gdzie głównym składnikiem jest karp.
I zdobyli wyróżnienie! GRATULUJEMY!
20 listopada 2023
W dniu 25 września 2023 r. w naszej szkole odbył się jeden z pięciu konkursów organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w ramach programu „Szef dla młodych talentów” dla uczniów uczących się w klasach 3 i 4 o profilu gastronomicznym.
26 września 2023
Czytaj więcej o: Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów
Zapraszamy uczniów klas 3 i 4 uczących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych do wzięcia udziału w konkursie Szef dla Młodych Talentów organizowany przez firmę Makro.
12 września 2023
Czytaj więcej o: Konkurs Szef dla Młodych Talentów