TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
1. Oceny jakości surowca.
2. Przechowywania żywności.
3. Przygotowania produktów i stanowiska pracy.
4. Obsługi sprzętu gastronomicznego.
5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
6. Wydawania dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
1. Oceniania jakości żywności.
2. Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
3. Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
4. Wykonywania usług gastronomicznych.
5. Ekspedycji potraw i napojów. 
 
 
 
 
 

Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia

Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski

Perspektywy absolwenta.

Absolwent może zostać zatrudniony w:

  • restauracjach;
  • restauracjach hotelowych;
  • ośrodkach wczasowych;
  • gospodach regionalnych;
  • kawiarniach;
  • bistro;
  • nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
  • stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
  • firmach cateringowych;
  • przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.

Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.

 

Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji

Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.

Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • Poszerzenie możliwości wyboru zawodu
  • Poznanie zasad pracy dietetyka
  • Nabycie umiejętności obsługi programów komputerowych ułatwiających opracowywanie diet
  • Nabycie umiejętności układania diet w zależności od zapotrzebowania na energie i składniki odżywcze
  • Poszerzenie wiedzy na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych
  • Doskonalenie umiejętności układania jadłospisów
  • Doskonalenie umiejętności doboru surowców, półproduktów i produktów spożywczych w zależności od preferencji i zaleceń żywieniowych
  • Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu żywieniowego i interpretacji odpowiedzi
  • Nabycie umiejętności udzielania porad i korygowania błędów żywieniowych
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

DODATKOWA INNOWACJA: barista

Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
  • przybliżenie specyfiki pracy baristy,
  • zapoznanie z zasadami pracy za barem,
  • poznanie standardów i nabycie  umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
  • nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
  • nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
  • określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru, 
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
  • zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
  • poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

Artykuły

Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 3 Pg

Przejdź do - Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 3 Pg
Natomiast w piątek klasa 3 Pg przygotowała poczęstunek dla grona pedagogicznego.
Tak ZSP 4 świętuje Tydzień Pieczonego Ziemniaka

30 września 2021


Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 2 Pg

Przejdź do - Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 2 Pg

Kolejny dzień pieczonego ziemniaka. Tym razem 2 Pg :)

29 września 2021


Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 3 Tg

Przejdź do - Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 3 Tg

Drugi dzień pieczonego ziemniaka to ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem żółtym. Mniam... Klasa 3 Tg spisała się na medal, było pyszne.

28 września 2021


Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 1 Pg

Przejdź do - Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 1 Pg

Tydzień pieczonego ziemniaka. Nie dzień, a tydzień pieczonego ziemniaka :)

27 września 2021


Czytaj więcej o: Tydzień Pieczonego Ziemniaka - klasa 1 Pg

X Ogólnopolski Konkurs dla szkół gastronomicznych

Przejdź do - X Ogólnopolski Konkurs dla szkół gastronomicznych

Uczniowie klas II PG, III PG oraz III TG uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką pani Kariny Gaj-Woźniak przygotowali dania na „X edycję Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”.

12 października 2021


Czytaj więcej o: X Ogólnopolski Konkurs dla szkół gastronomicznych

Potrawy z ziemniaków i grzybów

Przejdź do - Potrawy z ziemniaków i grzybów

Klasa 2 Pg gotuje...

14 września 2021


STOLICZKU NAKRYJ SIĘ, czyli wspomnienia szkolne...

Przejdź do - STOLICZKU NAKRYJ SIĘ, czyli wspomnienia szkolne...

Przedmiot „Obsługa gościa” i „Pracownia obsługi gościa” zapoznaje uczniów z technikami prawidłowego nakrywania stołu do określonych posiłków: śniadania, obiadu, kolacji oraz specjalnych potraw. 

10 lipca 2021


Czytaj więcej o: STOLICZKU NAKRYJ SIĘ, czyli wspomnienia szkolne...

Wirtualna restauracja i agencja eventowa

Przejdź do - Wirtualna restauracja i agencja eventowa

Za nami pierwszy rok zmagań z Symulacjami Branżowymi firmy REVAS. Uczniowie klasy III TG prowadzili wirtualną restaurację pod kierunkiem pani Kariny Gaj-Woźniak a klasa II PH prowadziła agencję eventową pod czujnym okiem pani Anny Skrzydłowskiej.

11 czerwca 2021


Czytaj więcej o: Wirtualna restauracja i agencja eventowa

Wpływ pandemii na...

Przejdź do - Wpływ pandemii na...

Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe? Co się stało z naszą aktywnością fizyczną? Oraz jak zmieniły się nasze zakupy podczas izolacji społecznej? Na te pytania próbowali odpowiedzieć uczniowie klasy 3 TG i 2 PH. A Wy jak odpowiedzielibyście? Zastanówcie się co się zmieniło w Waszym żywieniu?

19 maja 2021


Biofilm - wykład on-line

Przejdź do - Biofilm - wykład on-line

18 maja uczniowie klas gastronomicznych z 1 PG, 2 PG i 3 TG uczestniczyli w wykładzie zorganizowanym przez Naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Wykład poszerzył naszą wiedzę o bakteriach, uświadomił nam, że są one wszędzie. Zobaczcie krótki kolarz podsumowujący nasze wirtualne spotkanie.

19 maja 2021


Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie