TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
1. Oceny jakości surowca.
2. Przechowywania żywności.
3. Przygotowania produktów i stanowiska pracy.
4. Obsługi sprzętu gastronomicznego.
5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
6. Wydawania dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
1. Oceniania jakości żywności.
2. Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
3. Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
4. Wykonywania usług gastronomicznych.
5. Ekspedycji potraw i napojów. 
 
 
 
 
 

Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia

Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski

Perspektywy absolwenta.

Absolwent może zostać zatrudniony w:

  • restauracjach;
  • restauracjach hotelowych;
  • ośrodkach wczasowych;
  • gospodach regionalnych;
  • kawiarniach;
  • bistro;
  • nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
  • stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
  • firmach cateringowych;
  • przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.

Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.

 

Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji

Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.

Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • Poszerzenie możliwości wyboru zawodu
  • Poznanie zasad pracy dietetyka
  • Nabycie umiejętności obsługi programów komputerowych ułatwiających opracowywanie diet
  • Nabycie umiejętności układania diet w zależności od zapotrzebowania na energie i składniki odżywcze
  • Poszerzenie wiedzy na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych
  • Doskonalenie umiejętności układania jadłospisów
  • Doskonalenie umiejętności doboru surowców, półproduktów i produktów spożywczych w zależności od preferencji i zaleceń żywieniowych
  • Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu żywieniowego i interpretacji odpowiedzi
  • Nabycie umiejętności udzielania porad i korygowania błędów żywieniowych
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

DODATKOWA INNOWACJA: barista

Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
  • przybliżenie specyfiki pracy baristy,
  • zapoznanie z zasadami pracy za barem,
  • poznanie standardów i nabycie  umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
  • nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
  • nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
  • określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru, 
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
  • zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
  • poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

Artykuły

XI edycja szkolnego konkursu „Moje pasje kulinarne”.

5 listopada 2025 r. odbyła się XI edycja szkolnego konkursu „Moje pasje kulinarne”.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji był naleśnik jako dzieło sztuki. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania głównego.

 

12 listopada 2025


Czytaj więcej o: XI edycja szkolnego konkursu „Moje pasje kulinarne”.

XI szkolny konkursie MOJE PASJE KULINARNE

Zapraszamy do udziału w XI szkolnym konkursie Moje pasje kulinarne. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu jest: Naleśnik jak dzieło sztuki

 

 

 

8 października 2025


Czytaj więcej o: XI szkolny konkursie MOJE PASJE KULINARNE

Majowe warzywa w roli głównej

Przejdź do - Majowe warzywa w roli głównej

Dnia 21.05 w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez szefa kuchni Dariusza Barańskiego.

Tematem przewodnim warsztatów były „Majowe warzywa w roli głównej”.

Uczniowie klasy 1 Branżowej  Szkoły I stopnia przygotowali 5 dań, które zachwyciły smakiem i aromatem.

21 maja 2025


Czytaj więcej o: Majowe warzywa w roli głównej

Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025

Przejdź do - Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025

W czwartek, 13 marca 2025 r. w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim oraz Branżowej Szkole I Stopnia nr 4 Gastronomicznej w Sosnowcu odbyła się IX edycja Wojewódzkiego Konkursu „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025”.

14 marca 2025


Czytaj więcej o: Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025

Konkurs "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - Konkurs "Moje pasje kulinarne"

30 października 2024r. odbył się już po raz X szkolny konkurs gastronomiczny „Moje pasje kulinarne”.

30 października 2024


Czytaj więcej o: Konkurs "Moje pasje kulinarne"

FoodEducators

Przejdź do - FoodEducators

„FoodEducators” to program EIT Food, który zaangażuje młodych ludzi, głównie uczniów do edukacji żywieniowej, dzięki czemu mogą stać się lepiej poinformowanymi, świadomymi konsumentami w przyszłości.

8 listopada 2024


Czytaj więcej o: FoodEducators

IX konkurs„Moje pasje kulinarne”

Przejdź do - IX konkurs„Moje pasje kulinarne”

23 kwietnia 2024r. już po raz IX odbył się szkolny konkurs „Moje pasje kulinarne”. Tegoroczną tematyką były kwiaty i zioła w kuchni.

23 kwietnia 2024


Czytaj więcej o: IX konkurs„Moje pasje kulinarne”

IX Konkurs Moje Pasje Kulinarne

8 kwietnia 2024


Akademia Inspiracji Makro - spotkanie trzecie

Przejdź do - Akademia Inspiracji Makro - spotkanie trzecie

Za nami już trzy lekcje on-line z Akademią Inspiracji Makro w ramach projektu #szefdlamlodychtalentow w tym roku szkolnym. Trzecie spotkanie, które odbyło się w dniu 20 listopada,  dotyczyło zagadnień związanych z zarządzaniem zespołem, motywowaniem, skutecznym kierowaniem ludźmi czyli kompetencjami miękkimi w gastronomii. Lekcje prowadził sam Executive Chef Akademii -Rafał Zaręba. Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania on-line ☺

25 listopada 2023


Świąteczne burgery z karpiem

Przejdź do - Świąteczne burgery z karpiem

Uczniowie Jakub K. z 4PG i Maja G. z 3PG przygotowali Świąteczne burgery na II Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarny 2023. Ich potrawy to dania "street-foodowe", gdzie głównym składnikiem jest karp.

I zdobyli wyróżnienie! GRATULUJEMY!

 

20 listopada 2023


Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

Przejdź do - Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

W dniu 25 września 2023 r. w naszej szkole odbył się jeden z pięciu konkursów organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w ramach programu „Szef dla młodych talentów” dla uczniów uczących się w klasach 3 i 4 o profilu gastronomicznym.

26 września 2023


Czytaj więcej o: Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

Konkurs Szef dla Młodych Talentów

Przejdź do - Konkurs Szef dla Młodych Talentów
Zapraszamy uczniów klas 3 i 4 uczących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych do wzięcia udziału w konkursie Szef dla Młodych Talentów organizowany przez firmę Makro.

12 września 2023


Czytaj więcej o: Konkurs Szef dla Młodych Talentów

Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

22 maja 2023 r. na pracowni gastronomicznej odbył się po raz VIII konkurs "Moje pasje kulinarne".

13 czerwca 2023


Czytaj więcej o: Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"
Zapraszamy do udziału w VIII szkolnym konkursie Moje pasje kulinarne. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu jest Nowoczesna kuchnia polska.

 

9 maja 2023


Czytaj więcej o: VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"

Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie