TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
1. Oceny jakości surowca.
2. Przechowywania żywności.
3. Przygotowania produktów i stanowiska pracy.
4. Obsługi sprzętu gastronomicznego.
5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
6. Wydawania dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
1. Oceniania jakości żywności.
2. Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
3. Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
4. Wykonywania usług gastronomicznych.
5. Ekspedycji potraw i napojów. 
 
 
 
 
 

Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia

Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski

Perspektywy absolwenta.

Absolwent może zostać zatrudniony w:

  • restauracjach;
  • restauracjach hotelowych;
  • ośrodkach wczasowych;
  • gospodach regionalnych;
  • kawiarniach;
  • bistro;
  • nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
  • stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
  • firmach cateringowych;
  • przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.

Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.

 

Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji

Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.

Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • Poszerzenie możliwości wyboru zawodu
  • Poznanie zasad pracy dietetyka
  • Nabycie umiejętności obsługi programów komputerowych ułatwiających opracowywanie diet
  • Nabycie umiejętności układania diet w zależności od zapotrzebowania na energie i składniki odżywcze
  • Poszerzenie wiedzy na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych
  • Doskonalenie umiejętności układania jadłospisów
  • Doskonalenie umiejętności doboru surowców, półproduktów i produktów spożywczych w zależności od preferencji i zaleceń żywieniowych
  • Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu żywieniowego i interpretacji odpowiedzi
  • Nabycie umiejętności udzielania porad i korygowania błędów żywieniowych
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

DODATKOWA INNOWACJA: barista

Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
  • przybliżenie specyfiki pracy baristy,
  • zapoznanie z zasadami pracy za barem,
  • poznanie standardów i nabycie  umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
  • nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
  • nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
  • określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru, 
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
  • zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
  • poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

Artykuły

Potrawy z ziemniaków i grzybów

Przejdź do - Potrawy z ziemniaków i grzybów

Klasa 3 Tg gotuje...

14 września 2021


STOLICZKU NAKRYJ SIĘ, czyli wspomnienia szkolne...

Przejdź do - STOLICZKU NAKRYJ SIĘ, czyli wspomnienia szkolne...

Przedmiot „Obsługa gościa” i „Pracownia obsługi gościa” zapoznaje uczniów z technikami prawidłowego nakrywania stołu do określonych posiłków: śniadania, obiadu, kolacji oraz specjalnych potraw. 

10 lipca 2021


Czytaj więcej o: STOLICZKU NAKRYJ SIĘ, czyli wspomnienia szkolne...

Wirtualna restauracja i agencja eventowa

Przejdź do - Wirtualna restauracja i agencja eventowa

Za nami pierwszy rok zmagań z Symulacjami Branżowymi firmy REVAS. Uczniowie klasy III TG prowadzili wirtualną restaurację pod kierunkiem pani Kariny Gaj-Woźniak a klasa II PH prowadziła agencję eventową pod czujnym okiem pani Anny Skrzydłowskiej.

11 czerwca 2021


Czytaj więcej o: Wirtualna restauracja i agencja eventowa

Wpływ pandemii na...

Przejdź do - Wpływ pandemii na...

Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe? Co się stało z naszą aktywnością fizyczną? Oraz jak zmieniły się nasze zakupy podczas izolacji społecznej? Na te pytania próbowali odpowiedzieć uczniowie klasy 3 TG i 2 PH. A Wy jak odpowiedzielibyście? Zastanówcie się co się zmieniło w Waszym żywieniu?

19 maja 2021


Biofilm - wykład on-line

Przejdź do - Biofilm - wykład on-line

18 maja uczniowie klas gastronomicznych z 1 PG, 2 PG i 3 TG uczestniczyli w wykładzie zorganizowanym przez Naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Wykład poszerzył naszą wiedzę o bakteriach, uświadomił nam, że są one wszędzie. Zobaczcie krótki kolarz podsumowujący nasze wirtualne spotkanie.

19 maja 2021


Dzień Pieczonego Ziemniaka

Przejdź do - Dzień Pieczonego Ziemniaka

Dziś w naszej szkole klasa II tg wraz z wychowawcą, zorganizowała poczęstunek dla pracowników szkoły i młodzieży- pieczone ziemniaki z aromatycznym sosem czosnkowym...

Chętnych nie brakowało, a pieczone na bieżąco ziemniaki rozchodziły jak ciepłe bułeczki....aż trudno było nadążyć...

Uczniowie uwijali się z produkcją a goście jedli i jedli i......chyba im smakowało?

Życzymy smacznego i zapraszamy na kolejne smakowite niespodzianki

-już wkrótce.

Zapraszamy.

6 października 2020


Lekcja obsługi konsumenta w 2 Ph

Przejdź do - Lekcja obsługi konsumenta w 2 Ph

Pomyśl zanim zjesz - jak możesz wyglądać!

Przejdź do - Pomyśl zanim zjesz - jak możesz wyglądać!

3 listopada 2020


Talerz zdrowia zamiast piramidy żywieniowej

Hmmm.... a może gotowanie? Technik żywienia i usług gastronomicznych

Przejdź do - Hmmm.... a może gotowanie? Technik żywienia i usług gastronomicznych

Hmmm.... a może gotowanie? Pomóż przygotować się Kasi do praktyki zawodowej i dowiedz się skąd u niej pasja do gotowania Wyluzowany Dla wytrwałych przepis na pyszny deser Śmiech

 https://tiny.pl/7clt4

 

Materiał przygotowany w ramach promocji szkoły :) niemniej dla Was też powinien być intersujący, nawet, jeśli nie uczysz się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  :)

27 czerwca 2020


Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie