TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Czego będziesz się uczył?
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia
Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski
Perspektywy absolwenta.
Absolwent może zostać zatrudniony w:
- restauracjach;
- restauracjach hotelowych;
- ośrodkach wczasowych;
- gospodach regionalnych;
- kawiarniach;
- bistro;
- nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
- stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
- firmach cateringowych;
- przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.
Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji
Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.
Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.
Cele innowacji:
- Poszerzenie możliwości wyboru zawodu
- Poznanie zasad pracy dietetyka
- Nabycie umiejętności obsługi programów komputerowych ułatwiających opracowywanie diet
- Nabycie umiejętności układania diet w zależności od zapotrzebowania na energie i składniki odżywcze
- Poszerzenie wiedzy na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych
- Doskonalenie umiejętności układania jadłospisów
- Doskonalenie umiejętności doboru surowców, półproduktów i produktów spożywczych w zależności od preferencji i zaleceń żywieniowych
- Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu żywieniowego i interpretacji odpowiedzi
- Nabycie umiejętności udzielania porad i korygowania błędów żywieniowych
- doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).
DODATKOWA INNOWACJA: barista
Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.
Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.
Cele innowacji:
- poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
- przybliżenie specyfiki pracy baristy,
- zapoznanie z zasadami pracy za barem,
- poznanie standardów i nabycie umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
- nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
- nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
- określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru,
- doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
- zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
- poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).
Artykuły
IX Konkurs Moje Pasje Kulinarne
8 kwietnia 2024
Akademia Inspiracji Makro - spotkanie trzecie
Za nami już trzy lekcje on-line z Akademią Inspiracji Makro w ramach projektu #szefdlamlodychtalentow w tym roku szkolnym. Trzecie spotkanie, które odbyło się w dniu 20 listopada, dotyczyło zagadnień związanych z zarządzaniem zespołem, motywowaniem, skutecznym kierowaniem ludźmi czyli kompetencjami miękkimi w gastronomii. Lekcje prowadził sam Executive Chef Akademii -Rafał Zaręba. Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania on-line ☺
25 listopada 2023
Świąteczne burgery z karpiem
Uczniowie Jakub K. z 4PG i Maja G. z 3PG przygotowali Świąteczne burgery na II Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarny 2023. Ich potrawy to dania "street-foodowe", gdzie głównym składnikiem jest karp.
I zdobyli wyróżnienie! GRATULUJEMY!
20 listopada 2023
Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów
W dniu 25 września 2023 r. w naszej szkole odbył się jeden z pięciu konkursów organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w ramach programu „Szef dla młodych talentów” dla uczniów uczących się w klasach 3 i 4 o profilu gastronomicznym.
26 września 2023
Czytaj więcej o: Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów
Konkurs Szef dla Młodych Talentów
12 września 2023
Czytaj więcej o: Konkurs Szef dla Młodych Talentów
Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"
22 maja 2023 r. na pracowni gastronomicznej odbył się po raz VIII konkurs "Moje pasje kulinarne".
13 czerwca 2023
Czytaj więcej o: Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"
VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"
9 maja 2023
Czytaj więcej o: VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"
Finanse w restauracji
28 września 2022 roku uczniowie klas uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w kolejnym wykładzie z Akademią Inspiracji Makro. Temat październikowego spotkania to: Finanse w restauracji.
28 października 2022
Czytaj więcej o: Finanse w restauracji
Webinar #ZdrowoNakręcamy!
25 października 2022r. uczniowie klas gastronomicznych uczestniczyli w webinarze #ZdrowoNakręcamy! w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda organizowanego przez Uniwersytet Warszawski, Instytut Żywności i Żywienia PAN w Olsztynie oraz grupę Maspex. mięsa. Ciekawym zagadnieniem poruszanym podczas webinaru było też jedzenie przyszłości czyli alternatywy mięsa, produkty na bazie owadów, mięso hodowane w laboratoriach.
25 października 2022
Czytaj więcej o: Webinar #ZdrowoNakręcamy!
Piórnik cukiernika
30 września uczniowie klas gastronomicznych pogłębiali swoją wiedzę o zagadnienia związane z cukiernictwem, uczestnicząc w wykładzie z Michał Węcławek – Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Tematem wrześniowego wykładu był Piórnik Cukiernika.
30 września 2022