Majowe warzywa w roli głównej

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
21 maja 2025

Dnia 21.05 w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez szefa kuchni Dariusza Barańskiego.

Tematem przewodnim warsztatów były „Majowe warzywa w roli głównej”.

Uczniowie klasy 1 Branżowej  Szkoły I stopnia przygotowali 5 dań, które zachwyciły smakiem i aromatem.

W menu znalazły się:

- Sałatka ze szparag z truskawkami, chipsem z boczku, majonezem limonkowym podana z grillowana foccacią.

- Chłodnik z botwiny i szczawiu z jajkiem w koszulce.

- Dwukolorowy krem ze szparag z pieczoną ricottą i prażonymi migdałami.

- Kurczak sous-vide podany z palonym kalafiorem, młodymi ziemniakami, grillowanymi szparagami oraz cytrynowym sosem holenderskim.

- Tarta truskawkowa z pistacjową kruszonką podana z lodami waniliowymi oraz paloną bezą.

Warsztaty pozwoliły uczestnikom uwierzyć we własne możliwości,  poznać nowe smaki oraz zgłębić techniki kuchni nowoczesnej.

Bardzo serdecznie dziękujemy szefowi kuchni Dariuszowi Barańskiemu za zaangażowanie, przekazaną pasję oraz wiedzę, z którą podzielił się z naszymi przyszłymi kucharzami.



Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie