TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Czego będziesz się uczył?
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia
Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski
Perspektywy absolwenta.
Absolwent może zostać zatrudniony w:
- restauracjach;
- restauracjach hotelowych;
- ośrodkach wczasowych;
- gospodach regionalnych;
- kawiarniach;
- bistro;
- nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
- stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
- firmach cateringowych;
- przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.
Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.
INNOWACJA: barista
Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.
Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.
Cele innowacji:
- poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
- przybliżenie specyfiki pracy baristy,
- zapoznanie z zasadami pracy za barem,
- poznanie standardów i nabycie umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
- nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
- nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
- określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru,
- doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
- zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
- poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).
Artykuły
Dzień Pieczonego Ziemniaka
Dziś w naszej szkole klasa II tg wraz z wychowawcą, zorganizowała poczęstunek dla pracowników szkoły i młodzieży- pieczone ziemniaki z aromatycznym sosem czosnkowym...
Chętnych nie brakowało, a pieczone na bieżąco ziemniaki rozchodziły jak ciepłe bułeczki....aż trudno było nadążyć...
Uczniowie uwijali się z produkcją a goście jedli i jedli i......chyba im smakowało?
Życzymy smacznego i zapraszamy na kolejne smakowite niespodzianki
-już wkrótce.
Zapraszamy.
6 października 2020
Hmmm.... a może gotowanie? Technik żywienia i usług gastronomicznych
Hmmm.... a może gotowanie? Pomóż przygotować się Kasi do praktyki zawodowej i dowiedz się skąd u niej pasja do gotowania Dla wytrwałych przepis na pyszny deser
Materiał przygotowany w ramach promocji szkoły :) niemniej dla Was też powinien być intersujący, nawet, jeśli nie uczysz się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych :)
27 czerwca 2020
SER – O – MANIA
Bogactwo serów jest ogromne. Codziennie spożywamy różne jego rodzaje.
Uczniowie klasy 1Pg w ramach ćwiczeń praktycznych z pracowni gastronomicznej zdalnie realizowali temat: POTRAWY Z SERA.
23 czerwca 2020
Czytaj więcej o: SER – O – MANIA
GOTOWANIE na EKRANIE
Uczymy się zdalnie, ale bardzo zdolnie gotujemy w ramach zajęć z Pracowni gastronomicznej.
20 kwietnia 2020
Czytaj więcej o: GOTOWANIE na EKRANIE
Konkurs „Moje pasje kulinarne” z dystansem społecznym
AKTUALIZACJA:
Konkurs „Moje pasje kulinarne” Wygrywa ciasto „Jajko sadzone”. Gratulujemy
9 kwietnia 2020
Czytaj więcej o: Konkurs „Moje pasje kulinarne” z dystansem społecznym
Krem z ogórka kiszonego
Tak na koniec miesiąca lutego zestaw egzaminacyjny: krem z kiszonego ogórka oraz kluski krajanie z duszonymi warzywami w wykonaniu 3 b Tg. Nominujemy 3 a Tg do umieszczenia zdjęć z innego zestawu egzaminacyjnego
28 lutego 2020