TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
1. Oceny jakości surowca.
2. Przechowywania żywności.
3. Przygotowania produktów i stanowiska pracy.
4. Obsługi sprzętu gastronomicznego.
5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
6. Wydawania dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
1. Oceniania jakości żywności.
2. Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
3. Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
4. Wykonywania usług gastronomicznych.
5. Ekspedycji potraw i napojów. 
 
 
 
 
 

Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia

Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski

Perspektywy absolwenta.

Absolwent może zostać zatrudniony w:

  • restauracjach;
  • restauracjach hotelowych;
  • ośrodkach wczasowych;
  • gospodach regionalnych;
  • kawiarniach;
  • bistro;
  • nowoczesnych stołówkach pracowniczych;
  • stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach;
  • firmach cateringowych;
  • przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.

Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.

 

Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji

Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.

Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • Poszerzenie możliwości wyboru zawodu
  • Poznanie zasad pracy dietetyka
  • Nabycie umiejętności obsługi programów komputerowych ułatwiających opracowywanie diet
  • Nabycie umiejętności układania diet w zależności od zapotrzebowania na energie i składniki odżywcze
  • Poszerzenie wiedzy na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych
  • Doskonalenie umiejętności układania jadłospisów
  • Doskonalenie umiejętności doboru surowców, półproduktów i produktów spożywczych w zależności od preferencji i zaleceń żywieniowych
  • Nabycie umiejętności przeprowadzania wywiadu żywieniowego i interpretacji odpowiedzi
  • Nabycie umiejętności udzielania porad i korygowania błędów żywieniowych
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

DODATKOWA INNOWACJA: barista

Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

  • poszerzenie możliwości wyboru zawodu,
  • przybliżenie specyfiki pracy baristy,
  • zapoznanie z zasadami pracy za barem,
  • poznanie standardów i nabycie  umiejętności profesjonalnej obsługi klientów przy barze,
  • nabycie umiejętności profesjonalnego podejścia do klienta ,
  • nabycie umiejętności efektywnego parzenia i podawania kawy,
  • określenie struktury organizacyjnej baristy i obowiązków pracowników baru, 
  • doskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej,
  • zapoznanie z technikami rozwiązywania konfliktów,
  • poszerzenie wiedzy na temat typów klientów,

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

Artykuły

Akademia Inspiracji Makro - spotkanie trzecie

Przejdź do - Akademia Inspiracji Makro - spotkanie trzecie

Za nami już trzy lekcje on-line z Akademią Inspiracji Makro w ramach projektu #szefdlamlodychtalentow w tym roku szkolnym. Trzecie spotkanie, które odbyło się w dniu 20 listopada,  dotyczyło zagadnień związanych z zarządzaniem zespołem, motywowaniem, skutecznym kierowaniem ludźmi czyli kompetencjami miękkimi w gastronomii. Lekcje prowadził sam Executive Chef Akademii -Rafał Zaręba. Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania on-line ☺

25 listopada 2023


Świąteczne burgery z karpiem

Przejdź do - Świąteczne burgery z karpiem

Uczniowie Jakub K. z 4PG i Maja G. z 3PG przygotowali Świąteczne burgery na II Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarny 2023. Ich potrawy to dania "street-foodowe", gdzie głównym składnikiem jest karp.

I zdobyli wyróżnienie! GRATULUJEMY!

 

20 listopada 2023


Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

Przejdź do - Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

W dniu 25 września 2023 r. w naszej szkole odbył się jeden z pięciu konkursów organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w ramach programu „Szef dla młodych talentów” dla uczniów uczących się w klasach 3 i 4 o profilu gastronomicznym.

26 września 2023


Czytaj więcej o: Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

Konkurs Szef dla Młodych Talentów

Przejdź do - Konkurs Szef dla Młodych Talentów
Zapraszamy uczniów klas 3 i 4 uczących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych do wzięcia udziału w konkursie Szef dla Młodych Talentów organizowany przez firmę Makro.

12 września 2023


Czytaj więcej o: Konkurs Szef dla Młodych Talentów

Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

22 maja 2023 r. na pracowni gastronomicznej odbył się po raz VIII konkurs "Moje pasje kulinarne".

13 czerwca 2023


Czytaj więcej o: Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"
Zapraszamy do udziału w VIII szkolnym konkursie Moje pasje kulinarne. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu jest Nowoczesna kuchnia polska.

 

9 maja 2023


Czytaj więcej o: VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"

Finanse w restauracji

Przejdź do - Finanse w restauracji

28 września 2022 roku uczniowie klas uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w kolejnym wykładzie z Akademią Inspiracji Makro. Temat październikowego spotkania to: Finanse w restauracji.

28 października 2022


Czytaj więcej o: Finanse w restauracji

Webinar #ZdrowoNakręcamy!

Przejdź do - Webinar #ZdrowoNakręcamy!

25 października 2022r. uczniowie klas gastronomicznych uczestniczyli w webinarze #ZdrowoNakręcamy! w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda organizowanego przez Uniwersytet Warszawski, Instytut Żywności i Żywienia PAN w Olsztynie oraz grupę Maspex.  mięsa. Ciekawym zagadnieniem poruszanym podczas webinaru było też jedzenie przyszłości czyli alternatywy mięsa, produkty na bazie owadów, mięso hodowane w laboratoriach.

25 października 2022


Czytaj więcej o: Webinar #ZdrowoNakręcamy!

Piórnik cukiernika

Przejdź do - Piórnik cukiernika

30 września uczniowie klas gastronomicznych pogłębiali swoją wiedzę o zagadnienia związane z cukiernictwem, uczestnicząc w wykładzie z Michał Węcławek – Zastępca Szefa Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Tematem wrześniowego wykładu był Piórnik Cukiernika.

30 września 2022


Śląskie Smaki

Przejdź do - Śląskie Smaki

Nie ma lepszej okazji niż Festiwal Smaków, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentowali swoje dania i produkty i stanęli do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne oraz profesjonaliści.

21 czerwca 2022


Czytaj więcej o: Śląskie Smaki

Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie