Relacja z wycieczki klasy 3 Te/h do Muzeum Browaru w Żywcu i w poszukiwaniu Złotej Polskiej Jesieni w Beskidach

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
27 października 2016

W środę 26 października 2016 r  klasa 3 te/h była na wycieczce w Muzeum Browaru w Żywcu. Młodzież przeniosła się „wehikułem czasu” do roku 1856, w którym to został  założony Browar Żywiecki  przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga.

 

Muzeum Browaru Żywiec zostało otwarte w 2006 roku z okazji 150-lecia browaru. Jest jedną z największych i najnowocześniejszych placówek tego typu w Polsce. Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych piwnicach leżakowych browaru.

Po przekroczeniu wrót muzeum, goście wchodzą w świat naznaczony ponad 160-letnią historią browaru oraz produkowanego w nim piwa. Przechodząc przez sale ekspozycyjne aktywnie poznają kolejne okresy rozwoju browaru i marki Żywiec aż po współczesność.

W drodze powrotnej klasa pojechała do Międzybrodzia Żywieckiego, gdzie ze szczytu góry Żar podziwiała urokliwą jesienną panoramę Kotliny Żywieckiej z Jeziorem Żywieckim, wznoszące się nad nią szczyty Beskidu Żywieckiego i Beskidu Śląskiego, oraz należącą do Beskidu Małego, znajdującą się po drugiej stronie Soły Grupę Magurki Wilkowickiej.

Halina Migacz

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie