REKRUTACJA 2022/2023
SZCZEGÓŁOWY REGULAMIN REKRUTACJI ZNAJDUJE SIĘ W ZAŁĄCZNIKU W PLIKACH DO POBRANIA NA DOLE STRONY
- Liczba oddziałów w danym roku szkolnym uzależniona jest od ilości kandydatów do klas pierwszych i uzgodniona jest z organem prowadzącym.
- Podstawą zakwalifikowania kandydata do technikum oraz do branżowej szkoły I stopnia jest wynik egzaminu ósmoklasisty oraz świadectwo ukończenia szkoły podstawowej.
- W roku szkolnym 2022/2023 w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie planowany jest nabór następująco:
Technikum nr 4 - kierunek kształcenia |
Liczba miejsc |
Liczba oddziałów |
Technik ekonomista z innowacją: prawno- finansową |
30 |
1 oddział
|
Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją: Dietetyka dla zdrowia i kondycji oraz dodatkową umiejętnością zawodową: Barista - profesjonalne parzenie kawy |
30 |
1 oddział
|
Technik hotelarstwa z innowacją: Event manager |
15 |
1 oddział
|
Technik organizacji turystyki z innowacją: Steward/stewardessa. Zadania personelu pokładowego |
15 |
Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 - zawód |
Liczba miejsc |
Liczba oddziałów |
Kucharz Dodatkowa umiejętność zawodowa: Carving -artystyczne dekoracje z warzyw i owoców |
15 |
1 oddział
|
Pracownik obsługi hotelowej z innowacją: Barista – profesjonalne parzenie kawy |
15 |
- O przyjęciu kandydata do jednej z klas pierwszych Technikum nr 4 oraz Branżowej Szkoły I stopnia nr 4 decyduje suma punktów uzyskanych w postępowaniu kwalifikacyjnym.
Jej składnikami są łącznie punkty uzyskane:
- w wyniku egzaminu ósmoklasisty:
|
wynik w % |
punkty w postepowaniu rekrutacyjnym |
max. liczba punktów |
język polski |
100% |
X 0,35 = 35 pkt |
100 |
matematyka |
100% |
X 0,35 = 35 pkt |
|
język obcy nowożytny |
100% |
X 0,3 = 30 pkt |
- z przeliczenia ocen odnotowanych na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej zgodnie z poniższą tabelą:
TECHNIKUM NR 4
l.p. |
zawód |
przedmioty punktowane |
przelicznik ocen na punkty |
max liczba punktów |
1. |
Technik ekonomista |
j. polski, matematyka, język obcy nauczany jako pierwszy, informatyka |
celująca 18 pkt bardzo dobra 17 pkt dobra 14 pkt dostateczna 8 pkt dopuszczająca 2 pkt |
72 pkt |
2. |
Technik hotelarstwa |
j. polski, matematyka, język obcy nauczany jako pierwszy, geografia |
||
3. |
Technik organizacji turystyki |
j. polski, matematyka, język obcy nauczany jako pierwszy, geografia |
||
4. |
Technik żywienia |
j. polski, matematyka, język obcy nauczany jako pierwszy, biologia |
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 4
l.p. |
zawód |
przedmioty punktowane |
przelicznik ocen na punkty |
max liczba punktów |
1. |
Kucharz
|
j. polski, matematyka, język obcy nauczany jako pierwszy, technika |
celująca 18 pkt bardzo dobra 17 pkt dobra 14 pkt dostateczna 8 pkt dopuszczająca 2 pkt |
72 pkt
|
2. |
Pracownik obsługi hotelowej |
j. polski, matematyka, język obcy nauczany jako pierwszy, technika |
a) za świadectwo z wyróżnieniem i aktywność społeczną odnotowaną na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej:
|
punkty |
max liczba punktów |
świadectwo ukończenia szkoły z wyróżnieniem |
7 pkt |
10 pkt |
aktywności kandydata na rzecz innych ludzi lub środowiska szkolnego, zwłaszcza w formie wolontariatu |
3 pkt |
b) za osiągnięcia w konkursach i zawodach ujętych w wykazie Śląskiego Kuratora Oświaty wymienionych na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej: max 18 pkt.
c) Maksymalna liczba punktów możliwych do uzyskania przez kandydata wynosi 200.