Gościnność zaczyna się w kuchni. Śniadanie hotelowe w Zielonym Mercure.
23.05 klasa 1 hotelarska i 3 hotelarska wybrała się do Katowic Szalkiem Ekologicznej transformacji Śląska.
Złożyliśmy wizytę w hotelu Mercure Katowice Centrum.
To nowoczesny i stawiający na zielone rozwiązania hotel, usytuowany przy dworcu PKP przyciągający uwagę ścianą zieleni inspirowaną naturą.
Stanowi symbol zmiany kierunku działalności miasta z przemysłowego na ekologiczny.
Proekologiczne działania mogliśmy zauważyć już od degustacji śniadania w stylu slow food kitchen.
Przewodnikiem po ekologicznej ścieżce hotelowej była Katarzyna Legierska, kierownik housekeepingu. Pokazywała, uzasadniała i wyjaśniała ekologiczne rozwiązania na każdym etapie obsługi gościa. Od ekologicznego designe wystroju wnętrz po sposoby segragacji śmieci i standardy obsługi gościa. Rozszyfrowała, czym jest tak naprawdę zrównoważone podejście do hotelarstwa.