X Ogólnopolski Konkurs dla szkół gastronomicznych
Uczniowie klas II PG, III PG oraz III TG uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką pani Kariny Gaj-Woźniak przygotowali dania na „X edycję Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”.
Zdjęcia potraw przesłanych na konkurs to:
- Roladki z łopatki jagnięcej nadziewane suską sechlońską i oscypkiem podane z sosem mole poblano oraz purée z batatów.– uczeń z klasa II Pg,
- Miodownik z kremem z kaszy manny i karmelkami miodowymi - uczennica z klasa II Pg,
- Tartoletki na 3 sposoby ze smażonymi owocami i kremami – uczennice z klasy II Pg,
- Łooscypek Bacy – uczennice z klasa III Tg,
- Karp zatorski gotowany w miodzie z Beskidu Wyspowego podany ze śląskim krupniokiem i chutney z jabłek grójeckich – uczennica z III Tg,
- Pierekaczewnik – uczennica z III Pg,
- Polędwica wieprzowa nadziewana wiśniami, glazurowane kulki z buraka i purée z batatów i oscypka – uczennice z II Pg,
- Kaczka podana na puree z batatów, jabłek i śliwek z frytkami z batatów, oraz dipem czosnkowym – uczniowie z II Pg.
Trzymamy kciuki za naszych uczniów :) Wyniki niebawem.