Warsztaty kulinarne - gotujemy z Szefem kuchni
22. października 2015 przyszli adepci sztuki kulinarnej z klas 2a Tg i 2bTg uczyli się gotować pod okiem mistrza Arkadiusza Parusela, szefa kuchni w restauracj „ Trzy Bramy" w Jaworznie i absolwenta naszej szkoły z 2007 roku.
Warsztaty zostały zorganizowane po raz kolejny, aby uczniowie klas gastronomicznych mieli możliwość poznać, nie tylko szeroki asortyment różnych produktów spożywczych i ich zastosowanie do sporządzania potraw, ale przede wszystkim pracować z prawdziwym szefem kuchni w takiej „mikro restauracji”. Do prawdziwej kuchni restauracyjnej taka grupa młodych kucharzy, by się nie zmieściła, ale Szef Arek i jego zastępca Darek Łętowski / absolwent z 2014 roku/ mieli w naszej pracowni dużo miejsca i nowoczesne wyposażenie, na wykazanie się swoimi kulinarnymi umiejętnościami.
Uczniowie przygotowali menu jesienne, którego skład obejmował: przystawkę: przegrzebek, chorizo z sosem z pieczonej dyni w mikro ziołach, zupę: krem z kurek z szynka parmeńską i masłem orzechowym, danie główne: polędwiczka wieprzowa, gnocchi vitelotte ze śliwką węgierką redukowane na cydrze, deser: fondant z figą w solonym karmelu z tymiankiem. Niespodzianką była możliwość poznania techniki wykonania firmowego dania restauracji – burgery ze 100% wołowiny z bułkami wypiekanymi w „ piekarence” restauracji.
Warsztaty zakończyły się wręczeniem Certyfikatów , potwierdzających zdobyte umiejętności.