Warsztaty kulinarne - gotujemy z Szefem kuchni

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
22 października 2015

22. października 2015 przyszli adepci sztuki kulinarnej z klas 2a Tg i 2bTg uczyli się gotować pod okiem mistrza Arkadiusza Parusela, szefa kuchni w restauracj „ Trzy Bramy" w Jaworznie i absolwenta naszej szkoły z 2007 roku.

Warsztaty zostały zorganizowane po raz kolejny, aby uczniowie klas gastronomicznych mieli możliwość poznać,  nie tylko szeroki asortyment różnych produktów spożywczych i ich zastosowanie do sporządzania potraw, ale przede wszystkim pracować z prawdziwym szefem kuchni w takiej „mikro restauracji”. Do prawdziwej kuchni  restauracyjnej taka grupa  młodych kucharzy, by się nie zmieściła, ale   Szef Arek i jego zastępca Darek Łętowski / absolwent z 2014 roku/ mieli w naszej pracowni dużo miejsca i nowoczesne wyposażenie, na wykazanie się swoimi kulinarnymi  umiejętnościami.

Uczniowie przygotowali menu jesienne, którego skład obejmował: przystawkę: przegrzebek, chorizo z sosem  z pieczonej dyni w mikro ziołach, zupę:  krem z kurek z szynka parmeńską i masłem orzechowym, danie główne: polędwiczka wieprzowa, gnocchi vitelotte ze śliwką węgierką redukowane na cydrze, deser: fondant z figą w  solonym karmelu z tymiankiem. Niespodzianką była możliwość poznania techniki wykonania firmowego  dania  restauracji – burgery ze 100% wołowiny  z bułkami wypiekanymi w „ piekarence” restauracji.

Warsztaty zakończyły się  wręczeniem  Certyfikatów , potwierdzających  zdobyte umiejętności. 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie