Nietypowy PRIMA APRILIS

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
1 kwietnia 2019

1 kwietnia 2019 r. odbył się szkolny konkurs „Moje pasje kulinarne”. Tematem przewodnim konkursu był „Żart na talerzu. Nowoczesna kuchnia staropolska”.

Zawodnicy samodzielnie musieli sporządzić i podać swoją potrawę. Oceniani byli przez szacowne jury w składzie:

- Pani Dyrektor naszej szkoły

- szef kuchni restauracji „7 Niebo & Bistro”

- szef kuchni restauracji „Trzy Bramy”

- przedstawicielka firmy Nestle

- przedstawicielki Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej.

I miejsce zajęła Aleksandra Skoczylas z klasy III Tg, która przygotowała „Staropolski klasyk z chmurką szpinakową i czosnkowym dipem”, czyli krokiety z nadzieniem szpinakowo- mięsnym.

II miejsce zajęła Aleksandra Ochenkowska z klasy III Tg. Konkursowa potrawa to „Perliczka zero waste”, czyli perliczka sous-vide z krokiecikiem, kremem z białych warzyw i chipsem pietruszkowym.

III miejsce zdobył Patryk Kowalski – uczeń klasy II a Tg – zaserwował„Prawdziwą świnię i inne zdrowe pyszności”, czyli krem z białych warzyw, roladkę schabową faszerowaną serem i brokułami na parze.

Wyróżnienia w konkursie otrzymali:

- Kamil Głowacz, klasa IV Te/g – „Sushi po staropolsku”.

- Kamila Bartos, klasa II b Tg –„ Staropolskie smaki w nowoczesnej odsłonie”, czyli sałatka z rukoli z malinowym winegretem, wątróbką i nutą koziego sera.

- Weronika Leśniak, klasa II b Tg – „Wytrawny tort „ Leśny Mech”.

- Agnieszka Pieczara, klasa II a Tg – „Pierogi gryczano- grzybowe z sosem grzybowym”.

- Weronika Motyka, klasa III Te/g – „Czerwony bigos”.

- Kamila Porwit, klasa III Tg – „Kaczka w wiosennym ogródku”, czyli pyszna kaczka z grillowanymi warzywami.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Wszystkie potrawy były estetycznie podane , pracochłonne, przemyślane i dopracowane. Ale przede wszystkim były pyszne!

Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni.

Dziękujemy sponsorom: Harcerskiemu Klubowi Podróżnika Team, Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach, Makro Szef dla Młodych Talentów, restauracjom 7 Niebo Bistro i Trzy Bramy oraz firmom Nestle Professional i Sokołów za wszystkie ufundowane nagrody . Zapraszamy do dalszej współpracy i wspierania młodych, zdolnych, kreatywnych, być może przyszłych szefów kuchni renomowanych restauracji.

Zapraszamy do udziału w konkursie już za rok!

Organizatorzy:

Agata Kijak

Karina Gaj- Woźniak

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie