Klasyk PRL-u: sałatka jarzynowa

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
6 maja 2019

Królowała w PRL-u i do dziś nie schodzi ze stołów. Jest tak mocno wpisana w naszą tradycję kulinarną, że niektórzy nie akceptują z faktu, że sałatka owa wcale nie jest specjałem kuchni polskiej, a przynajmniej jej pierwowzór, bo obecnie wiadomo, że każdy robi ją na swój sposób i swoją wersję uważa za najsmaczniejszą. Każdy też poucza innych, co powinno się dodawać do sałatki i jaki składnik absolutnie nie powinien się w niej znaleźć. Wariacji więc tyle, ilu kucharzy. My, uczniowie II b Tg i przedszkolaki z Przedszkola Miejskiego nr 22, także mamy swoją ulubioną wersję! Zrobiliśmy ją razem - młodsi kroili a starsi mieszali i doprawiali. Wspólna nauka i zabawa była tak bardzo owocna, że pokrojone warzywa nie zmieściły się w jednej misce. Każdy miał później 3 promile majonezu we krwi:)

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie