Kuchnia molekularna

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
7 lutego 2019

7 lutego uczniowie klas gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych z Zespołu Szkół Ponagimnazjalnych nr 4 uczestniczyli w warsztatach z kuchni molekularnej zorganizowanych w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.

Kuchnia kreatywna (tak inaczej określa się kuchnię molekularną) to wykorzystanie wiedzy naukowej na temat gotowania, którego celem jest otrzymanie czystych, oryginalnych smaków nietypowymi sposobami i w bardzo zaskakujących połączeniach.

Uczniowie mogli przygotować m.in. kawior z marchewki, lizaki z owocami liofilizowanymi, dorsza w pesto z sous vide, balon z mozzarelli z jadalną ziemią i galaretką pomidorową posypaną bazylią, Mogli również spróbować drinków molekularnych z buzującą pianą, chipsów z bazylii przygotowanych w ciekłym azocie, lodów serowych na zimno oraz pianek ze śmietanki z karmelem.

Kuchnia przyszłości? Być może stanowi ona naszą kulinarną przyszłość? Tak o niej mówią jej twórcy, ale szanse na to, by stała się codziennością, są nieduże. Molekularne gotowanie wymaga w dodatku ogromnej dokładności - jedna kropla mniej lub więcej może wszystko popsuć. Warto, aby uczniowie mogli spróbować smaku tych potraw i samodzielnie (pod okiem szefa kuchni) je przygotować.

Prowadzącym spotkanie był, jak zawsze, nieoceniony i niekwestionowany autorytet w tej dziedzinie - Łukasz Konik.
To był zaszczyt móc przygotowywać potrawy w towarzystwie tak znakomitego, o międzynarodowej sławie, szefa.

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie