Dzień Gastronoma

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
26 października 2018

W każdej branży przychodzi taki dzień, gdy trzeba chwilę odpocząć. Nie inaczej jest w gastronomii. Młodzi adepci sztuki kucharskiej doczekali się swojego małego święta. Na wagary wcale jednak nie poszli!

25 października uczniowi klas gastronomicznych obchodzili Dzień Gastronoma. Uczniowie klas III Tg, III Te/g, IV Tg i IV Te/g wzięli udział w branżowej prelekcji z p. Beatą Golińską -kierownikiem marketingu w pizzerii Mega Pizza. Podczas spotkania dowiedzieli się, jak wygląda praca w lokalu, który dobrze jest im znany. Następnie klasy III udały się na film do Miejskiej Biblioteki Publicznej.

Klasy I Tg, II a TG i II b TG odwiedziły GEOsferę. O czym przyszli szefowie kuchni rozmawiali w Geosferze? Poznali historię jaworznickiego kamieniołomu, jakie żyły tam zwierzęta i rośliny oraz mogli dotknąć i powąchać ziół rosnących w botanicznym ogródku.Zakończeniem Dnia Gastronoma było wspólne ognisko z kiełbaskami.

 Założenia Dnia Gastronoma są proste – chwila wytchnienia od pracy i nauki, wspólne spędzanie czasu z koleżankami, kolegami i nauczycielami bez presji sprawdzianów, ocen, dzwonków... Czy taka forma integrowania społeczności szkolnej sprawdza się w popularnym „Ekonomiku”? Zdecydowanie tak!