Tradycja i historia oraz odrobina przyjemności

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
3 października 2018

Warsztaty w piekarni, Jaworzno na szlaku niepodległej

27 września uczniowie klasy II b TG mieli bardzo napięty harmonogram dnia. Na godzinę 8 rano byli umówieni w piekarni pana Stanisława Bigaja na Długoszynie, w której poznali pracę piekarza. Pan Stanisław oprowadził ich po swoim zakładzie, pokazał, jak wygląda wypiek tradycyjnego chleba. Podczas wizyty towarzyszyła uczniom telewizja Dla Ciebie TV. Relacja z wycieczki:

http://www.jaw.pl/2018/09/uczniowie-zsp-4-z-wizyta-u-stanislawa-bigaja/

O godzinie 11 uczestniczyli już w wykładzie w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaworznie, w której w ramach akcji “Jaworzno na szlaku niepodległej. Z albumu niepodległości. August Hlond 1881-1948. Spotkanie autorskie z Łukaszem Kobielą” wysłuchali prelekcji o kardynale Hlondzie. Mimo że tematyka wykładu była trudna, pracownik IPN Katowice w bardzo ciekawy sposób przybliżył im postać kapłana.

Ukoronowaniem wycieczki było spotkanie integracyjne z okazji zbliżającego się Dnia Chłopaka i wypad na wspólną pizzę.

I tak oto udało się połączyć tradycję kulinarną z historią, i szkolnym świętowaniem Dnia Chłopaka-choć harmonogram był rzeczywiście bardzo napięty!  

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie