Żywienie młodzieży w wieku szkolnym
Prawidłowe żywienie jest jednym z istotniejszych czynników środowiskowych wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego właściwego stanu zdrowia. Polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
16 kwietnia 2018 roku uczniowie klas gastronomicznych z I a TG, I b TG oraz III TG brali udział w prelekcji pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Jaworznie p. Anny Podgórskiej – Kierownika Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku oraz p. Katarzyny Domagały – Oświata Zdrowotna. Tematem wykładu było żywienie młodzieży w wieku szkolnym. Jako przyszli pracownicy gastronomii poznajemy zasady racjonalnego żywienia, ucząc się właściwego ich układania na przedmiotach zawodowych a spotkanie z pracownikami PSSE umożliwiło nam poszerzenie wiedzy w tej tematyce.