Nie do pogodzenia, a jednak…
Powszechnie uważa się, że gastronomia i kosmetologia to dziedziny bardzo od siebie odległe, nie do pogodzenia, a jednak są one ze sobą mocno związane. Holistycznie rzecz biorąc, dobra dieta, elegancki strój, perfekcyjny makijaż budują nasz wizerunek osoby zadbanej i atrakcyjnej. A przecież to podstawa zdrowia, dobrego samopoczucia i wiarygodności pracownika sektora usług.
Dlatego więc 12 marca 2018 roku uczniowie klas I b TG i I Tt uczestniczyli w dniu otwartym zorganizowanym przez Śląską Wyższą Szkołę Medyczną w Katowicach. Brali oni udział w wykładach organizowanych przez uczelnię oraz mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach z wizażu i kosmetologii. Uczniowie mogli poznać specyfikę następujących zabiegów: peelingu, maseczek, zabiegów na dłonie, stylizacji paznokci oraz makijażu okazjonalnego, dziennego i wieczorowego. Analiza składu ciała i związane z tym porady dietetyczne były dopełnieniem dnia pełnego wrażeń.
Dodatkowo klasa gastronomiczna uczestniczyła w warsztatach z kuchni molekularnej, przygotowując kawior i ravioli – a kawior to także jeden z ważnych surowców do produkcji kremów.