Orzechowy zawrót głowy
Orzechy nazywane są powszechnie „pokarmem dla intelektualistów”. Ich regularne spożywanie może zwiększać poziom inteligencji, zdrowe też są dla układu krążenia. Czy można zatem jeść je do woli? A może trzeba kontrolować ich spożycie? 9 marca 2018 roku uczniowie klasy I b TG Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im Królowej Jadwigi w Jaworznie zmierzyli się z orzechami i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Przygotowywali dania z orzechów w potrawach na słodko, słono i ostro.
Będąc na plaży często słyszeliśmy ORZESZKI W KARMELU!, ORZESZKI W KARMELU!
I jednym z dań były właśnie te słynne karmelizowane orzechy znad polskiego Bałtyku, tylko że wykonane przez naszych uczniów. Z kolei torcik czekoladowo-orzechowy wywołał u nas fale radości, a trufle z orzechami przypomniały nam smaki z dzieciństwa. Swoje miejsce w potrawach z orzechów zajęły również roladki z kurczaka w sosie pomidorowo-bazyliowym oraz szparagi z malinami, ozdobione orzechami włoskimi i parmezanem.
Kolejne już warsztaty kulinarne w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach udowodniły, że nasi uczniowie, będąc nawet na początku nauki w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych, potrafią wyczarować znakomite potrawy, a przy tym świetnie się bawić.