Warsztaty kulinarne

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
13 kwietnia 2017

Dnia 10 kwietnia 2017r. klasa 2 Tg wybrała się pod opieką pani Agnieszki Czepiel-Zając oraz pani Agaty Kijak na warsztaty kulinarne. Warsztaty odbywały się w budynku Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej. Po przyjeździe przebraliśmy się w stroje, a następnie pani prowadząca warsztaty przedstawiła nam temat, którym były ''Kuchnie Świata'' oraz omówiła go razem z nami. 

Rozmawialiśmy o podstawach kuchni włoskiej, gruzińskiej, tajskiej oraz meksykańskiej. Wzbogaciliśmy się również o wiele ciekawostek dotyczących kuchni tych krajów. Po omówieniu, musieliśmy się podzielić w pary oraz wybrać sobie stanowiska pracy. Następnie każda para dostała wybrany przez siebie przepis i zaczęło się gotowanie. Praca była bardzo dobrze zorganizowana, jeśli ktoś potrzebował pomocy pani, która prowadziła warsztaty służyła pomocą oraz kontrolowała naszą pracę do samego końca. Dużą pomocą dla nas była również bardzo dobrze wyposażona pracownia gastronomiczna. Przyrządziliśmy Tagiatelle z cukinii z pesto, Chaczapuri czyli drożdżowe placki z serami, Ostrą zupę Tom Kha Gai, Cantucci czyli włoskie ciasteczka, Rurki cannoli nadziane słodkim kremem oraz Taco z kurczakiem. Każdy był bardzo zadowolony ze swojego dania. Potrawy oraz desery były bardzo smaczne. Zniknęły z talerzy bardzo szybko. Wyszliśmy z tych warsztatów z pełnymi brzuchami, świetnymi przepisami oraz dużą ilością nowo nabytej wiedzy, która na pewno nam się przyda w przyszłości nie tylko w życiu zawodowym, ale i w prywatnym.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie