XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
13 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w których udział brała uczennica klasy III a Tg Agnieszka Warzecha.
Tematyką wiodącą tej edycji olimpiady były „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu””,
czyli:
- Charakterystyka roślin zbożowych i przemiał ziarna
- Wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka
- Podstawy technologii produkcji pieczywa
- Rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie
- Kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji
- Preparowane produkty zbożowe
- Potrawy mączne i wypieki domowe
- Wartość odżywcza produktów zbożowych
- Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych
- Niepożądane reakcje na gluten
Agnieszka Warzecha zdobyła II miejsce w Okręgu i będzie reprezentować Naszą Szkołę w etapie centralnym w Szczecinie w dniach 23 – 25 marca 2017 r. Uczennicę przygotowywała mgr inż. Karolina Szyndera.
Serdecznie gratulujemy
Krzysztof Woźniak