XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
15 stycznia 2017

13 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w których udział brała uczennica klasy III a Tg Agnieszka Warzecha.

Tematyką wiodącą tej edycji olimpiady były  „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu””, 

czyli:

  • Charakterystyka roślin zbożowych i przemiał ziarna
  • Wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka
  • Podstawy technologii produkcji pieczywa
  • Rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie
  • Kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji
  • Preparowane produkty zbożowe
  • Potrawy mączne i wypieki domowe
  • Wartość odżywcza produktów zbożowych
  • Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych
  • Niepożądane reakcje na gluten

Agnieszka Warzecha zdobyła II miejsce w Okręgu i będzie reprezentować Naszą Szkołę w etapie centralnym w Szczecinie w dniach 23 – 25 marca 2017 r. Uczennicę przygotowywała mgr inż. Karolina Szyndera. 

Serdecznie gratulujemy

 

Krzysztof Woźniak

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie