Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
Na dobry początek krótkie podsumowanie pierwszych 10 dni naszego pobytu w bajecznej Portugalii:
Restauracja Churrasqueira da Praia znajduje się w uroczej miejscowość Apúlia, oddalona jest 100 m od Oceanu Atlantyckiego. W restauracji podawane są przeróżne pyszne dania np. Bacalhau, Robalo de cana, Sãlmao Grelhado i inne. Najczęściej mięsne z dodatkiem ryżu, frytek oraz sałatki polanej vinegretem, różnego rodzaju zupy np. Caldo verde (czyli zupy z białej kapusty ), różne dania rybne ze świeżo łowinych ryb (oczywiscie przez właściciela restauracji). Można również dostać dania z owoców morza np. z grillowaną ośmirnicą, muszlami oraz krewetkami. Do dań serwuje się wino białe albo czerwone, a po skończonym posiłku espresso.
Wlascicele restauracji, w której pracujemy, to bardzo kochające się małżeństwo, którzy oczekują swojego potomstwa. Szefowa jest kucharką i ona nas uczy jak przygotowywać róże pyszne dania, a jej mąż jest kelnerem oraz rybakiem.
Obowiązki, które należą do naszej codziennej pracy to: przygotowywanie stolików do posiłków; polerowanie szkliwa oraz sztućców; obierania ziemniaków, marchewki, czosnku, cebuli i innych warzyw; krojenie ziemniaków na frytki; patroszenie ryb; przygotowywanie sałaty; smażenie mięsa na grillu, ryb i owoców morza; smażenie frytek; robienie espresso; zbieranie ze stołów brudnej zastawy stołowej, następnie pozbywanie się odpadków i mycie oraz wyparzane; przygotowywanie pysznych deserów oraz czynności porządkowe.
Dzisiejszy dzień relacjonowały Paulina z 3 b Tg i Paulina z 3 ZSZ.
Przesyłamy gorące pozdrowienia z piękniej Portugalii ! ;*)