„MOJE PASJE KULINARNE”

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
12 lutego 2016

11 lutego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Królowej Jadwigii w Jaworznie odbył się po raz drugi szkolny konkurs gastronomiczny „Moje pasje kulinarne”. Tematem konkursu były dania zasadnicze karnawałowe. Celem konkursu było propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych i rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów.

Uczniowie musieli w ciągu dwóch godzin przygotować i efektownie podać dwie porcje swoich potraw karnawałowych. Uczestnicy pracowali pod czujnym okiem gościa specjalnego- uczestnika 2 edycji Top Chef Polska - pana Adriana Feliksa oraz pasjonatki kulinarnej – pani Danuty Kowalczyk – Cudak i organizatorów konkursu.

                                   Następnie jury w składzie:

- Gość specjalny – Adrian Feliks

- Pani dyrektor – Kinga Kubiak – Smoliło

- Pani Danuta Kowalczyk – Cudak

- Pani Jolanta Dyllus

- Organizatorki – pani Agnieszka Czepiel – Zając, pani Agata Kijak

 oceniało sposób podania potrawy, pracochłonność dania oraz smak.

 Poziom konkursu był bardzo wysoki. Uczestnicy konkusu okazli się prawdziwymi pasjonatami sztuki kulinarnej. Konkurencja pobudziła uczniów do działania i pokazania własnych umiejętności zawodowych.

Laureatką konkursu została uczennica klasy III Te/g – Patrycja Wijaczka z potrawą „Prawdziwa świnia i inne nieszczęścia w karnawale”, czyli pieczony kotlet schabowy na włoskiej kapuście z karmelizowanym jabłkiem i czerwoną cebulą w balsamicznym sosie i kuskus.

Drugie miejsce zdobyła uczennica klasy II a Tg – Agata Brach z potrawą „Panierowana polędwiczka w karnawale”, czyli polędwiczka w kruszonce ziołowej podana z wiązkami warzyw, kluseczkami szpinakowymi i sosem  z aronii.

Trzecie miejsce przypadło uczennicy klasy I Tg – Karolinie Busch, która przygotowała potrawę „Karnawałowy ogród”, czyli polędwica wieprzowa z sosem z malin, puree z ziemniaków i zielonego groszku oraz grillowaną sałatą rzymską.

Wyróżniony został uczeń klasy IV Tg – Paweł Sitarz z potrawą „Meksykanin na morskiej zapuście”, czyli grillowany dorsz, puree z brokułów i paprykowa salsa.

Pozostali uczestnicy i ich potrawy to:

- Aleksandra Jaszke – klasa I Tg – „Statki na niebie”

- Ewelina Plich – I Tg – „Rybak na diecie w karnawale”

- Łucja Staszkiewicz – I ZSZ – „Malinowe szanty w karnawale”

- Konrad Bulkowski – II a Tg – „Karnawałowa nadziewana polędwica”

- Paulina Grzywa – II b Tg – „Indyk w Rio”

- Krzysztof Kasprzyk – I Te/g – „Tańczące eskalopki”

Uczestnicy otrzymali wspaniałe nagrody ufundowane przez Studium Kulinarne - pana  Adriana Feliksa, Kawiarnie NOT – pani Agaty Jasickiej oraz Radę Rodziców ZSP nr 4  w Jaworznie.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy i zapraszamy na konkurs „Moje pasje kulinarne „ już za rok.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie