Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
1. Oceny jakości surowca.
2. Przechowywania żywności.
3. Przygotowania produktów i stanowiska pracy.
4. Obsługi sprzętu gastronomicznego.
5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
6. Wydawania dań.
W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
1. Oceniania jakości żywności.
2. Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
3. Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
4. Wykonywania usług gastronomicznych.
5. Ekspedycji potraw i napojów. 
 
 
 
 
 

Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia

Języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język niemiecki lub język rosyjski

Perspektywy absolwenta.

Absolwent może zostać zatrudniony w:

Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.

 

Innowacja : dietetyka dla zdrowia i kondycji

Dietetyka to nauka o odżywianiu w bardzo szerokim zakresie. W ramach innowacji zajmować będziemy się zasadami żywienia młodzieży. Odpowiemy na pytania jak i co jeść by zachować zdrowie, poprawić kondycję i utrzymać prawidłową masę ciała.

Innowacja ta jest dopełnieniem i poszerzeniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

DODATKOWA INNOWACJA: barista

Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

Cele innowacji:

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).

Artykuły

Konkurs "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - Konkurs "Moje pasje kulinarne"

30 października 2024r. odbył się już po raz X szkolny konkurs gastronomiczny „Moje pasje kulinarne”.

30 października 2024


Czytaj więcej o: Konkurs "Moje pasje kulinarne"

FoodEducators

Przejdź do - FoodEducators

„FoodEducators” to program EIT Food, który zaangażuje młodych ludzi, głównie uczniów do edukacji żywieniowej, dzięki czemu mogą stać się lepiej poinformowanymi, świadomymi konsumentami w przyszłości.

8 listopada 2024


Czytaj więcej o: FoodEducators

IX konkurs„Moje pasje kulinarne”

Przejdź do - IX konkurs„Moje pasje kulinarne”

23 kwietnia 2024r. już po raz IX odbył się szkolny konkurs „Moje pasje kulinarne”. Tegoroczną tematyką były kwiaty i zioła w kuchni.

23 kwietnia 2024


Czytaj więcej o: IX konkurs„Moje pasje kulinarne”

IX Konkurs Moje Pasje Kulinarne

8 kwietnia 2024


Akademia Inspiracji Makro - spotkanie trzecie

Przejdź do - Akademia Inspiracji Makro - spotkanie trzecie

Za nami już trzy lekcje on-line z Akademią Inspiracji Makro w ramach projektu #szefdlamlodychtalentow w tym roku szkolnym. Trzecie spotkanie, które odbyło się w dniu 20 listopada,  dotyczyło zagadnień związanych z zarządzaniem zespołem, motywowaniem, skutecznym kierowaniem ludźmi czyli kompetencjami miękkimi w gastronomii. Lekcje prowadził sam Executive Chef Akademii -Rafał Zaręba. Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania on-line ☺

25 listopada 2023


Świąteczne burgery z karpiem

Przejdź do - Świąteczne burgery z karpiem

Uczniowie Jakub K. z 4PG i Maja G. z 3PG przygotowali Świąteczne burgery na II Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarny 2023. Ich potrawy to dania "street-foodowe", gdzie głównym składnikiem jest karp.

I zdobyli wyróżnienie! GRATULUJEMY!

 

20 listopada 2023


Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

Przejdź do - Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

W dniu 25 września 2023 r. w naszej szkole odbył się jeden z pięciu konkursów organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w ramach programu „Szef dla młodych talentów” dla uczniów uczących się w klasach 3 i 4 o profilu gastronomicznym.

26 września 2023


Czytaj więcej o: Konkurs kulinarny „Szef dla młodych talentów

Konkurs Szef dla Młodych Talentów

Przejdź do - Konkurs Szef dla Młodych Talentów
Zapraszamy uczniów klas 3 i 4 uczących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych do wzięcia udziału w konkursie Szef dla Młodych Talentów organizowany przez firmę Makro.

12 września 2023


Czytaj więcej o: Konkurs Szef dla Młodych Talentów

Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

22 maja 2023 r. na pracowni gastronomicznej odbył się po raz VIII konkurs "Moje pasje kulinarne".

13 czerwca 2023


Czytaj więcej o: Finał VIII konkursu "Moje pasje kulinarne"

VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"

Przejdź do - VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"
Zapraszamy do udziału w VIII szkolnym konkursie Moje pasje kulinarne. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu jest Nowoczesna kuchnia polska.

 

9 maja 2023


Czytaj więcej o: VIII szkolny konkurs "Moje pasje kulinarne"

Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie