Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi
KUCHARZ - BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Jeśli lubisz :
-
smacznie i dobrze zjeść,
-
zdrowo się odżywiać,
-
poznawać nowe smaki,
-
odkrywać świat kuchni,
-
tworzyć własne potrawy i napoje
i jeszcze na tym zarabiać, ten zawód jest właśnie dla Ciebie
Kucharz z innowacją: Carving-artystyczne dekoracje z warzyw i owoców
Jakie zdobędziesz umiejętności ?:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
-
oceny jakości surowca;
-
przechowywania żywności
-
przygotowania produktów i stanowiska pracy;
-
obsługi sprzętu gastronomicznego.
-
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
-
wydawania dań;
Kariera zawodowa:
Absolwent może zostać zatrudniony w:
-
restauracjach,
-
restauracjach hotelowych,
-
ośrodkach wczasowych,
-
gospodach regionalnych,
-
kawiarniach,
-
bistro,
-
nowoczesnych stołówkach pracowniczych,
-
stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach,
-
firmach cateringowych,
-
przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
INNOWACJA:Carving-artystyczne dekoracje z warzyw i owoców
Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego kucharza
Cele innowacji:
-
poszerzenie możliwości wyboru miejsca pracy,
-
poszerzenie wiedzy z zakresu technik zdobienia potraw,
-
zapoznanie z obsługą profesjonalnych narzędzi do carvingu,
-
zwiększenie zakresu branżowych umiejętności,
-
poszerzenie wiedzy na temat technik i rodzaju dekoracji,
-
zdobycie umiejętności sporządzania i przechowywania dekoracji z warzyw i owoców ,
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych: „innowacja” (program autorski), na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym, języka angielskiego (specjalistyczne słownictwo)
Możliwości rozwoju absolwentów:
-
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
-
Barista
-
Barman