Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi
Udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
14 stycznia 2016
11 stycznia 2016 roku uczennica klasy II a Tg Agnieszka Warzecha oraz uczeń klasy IV Tg Paweł Sitarz brali udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Eliminacje odbyły się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Tematyką wiodącą tej edycji olimpiady była „Żywność prozdrowotna”,
czyli:
- Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
- Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
- Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
- Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
- Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
- Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
- Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
- Rozwój metod oceny sposobu żywienia.
Agnieszka i Paweł wspaniale reprezentowali Naszą Szkołę.
Agata Kijak