Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi

Rekrutacja na rok szkolny 2020/2021

29 lutego 2020

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi r. szk. 2020/2021

 

TECHNIK EKONOMISTA

 

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej.

1. Stosowania wybranych przepisów prawa w prowadzeniu działalności.

2. Prowadzenia dokumentacji biurowej i magazynowej.

3. Prowadzenia dokumentacji procesu sprzedaży.

4. Gospodarowania rzeczowymi składnikami majątku.

5. Sporządzania biznesplanu.

 

W RAMACH KWALIFIKACJI EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych.

1. Prowadzenia rekrutacji i selekcjonowania kandydatów do pracy.

2. Sporządzania dokumentacji kadrowej.

3. Prowadzenia spraw związanych ze świadczeniami socjalnymi.

4. Rozliczania wynagrodzeń i składek pobieranych przez ZUS.

5. Prowadzenia analizy zatrudnienia i wynagrodzeń.

6. Prowadzenia ewidencji podatkowych i rozliczeń podatkowych.

7. Prowadzenia rozliczeń finansowych z kontrahentami i bankami.

 

Perspektywy absolwenta.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik ekonomista może zostać zatrudniony w:

Może także prowadzić własną działalność gospodarczą.

 

INNOWACJA PRAWNO-FINANSOWA

Cele innowacji:

 

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych: „innowacja” (program autorski), na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego zawodowego w zakresie rozszerzonym o słownictwo z zakresu prawa i finansów.

TECHNIK HOTELARSTWA

 

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT. 03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:

1. Utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim.

2. Przygotowywania i podawania śniadań.

3. Organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

 

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

1. Rezerwacji usług hotelarskich.

2. Obsługi gości w recepcji.

 

Perspektywy absolwenta.

Absolwent może zostać zatrudniony w:

 

Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich.

 

INNOWACJA: event manager

Organizator eventów planuje, organizuje, koordynuje i nadzoruje imprezy rozrywkowe. Do jego obowiązków należy kompleksowe zorganizowanie imprezy rozrywkowej.

 

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego usług hotelarskich.

 

Cele innowacji:

 

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego w zakresie rozszerzonym (specjalistyczna komunikacja - konwersacje).

 

 

TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

 

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych.

1. Projektowania imprez i usług turystycznych.

2. Zamawiania imprez i usług turystycznych.

 

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.

1. Prowadzenia informacji turystycznej.

2. Obsługi klientów korzystających z usług turystycznych.

3. Rozliczania usług i imprez turystycznych.

 

Perspektywy absolwenta.

Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie między innymi w:

 

Ponadto może pracować jako pilot/przewodnik turystyczny lub prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych. 

 

INNOWACJA: steward/stewardessa. Zadania personelu pokładowego

Steward, stewardessa pracuje w samolotach i na statkach. Do ich obowiązków należy  obsługa pasażerów i zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów i lotu.

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego usług turystycznych

 

Cele innowacji:

 

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych:  „innowacja” (program autorski), na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym,  wychowania fizycznego i języka angielskiego w zakresie rozszerzonym (specjalistyczna komunikacja - konwersacje)

 

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

Czego będziesz się uczył?

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.

1. Oceny jakości surowca.

2. Przechowywania żywności.

3. Przygotowania produktów i stanowiska pracy.

4. Obsługi sprzętu gastronomicznego.

5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.

6. Wydawania dań.

 

W RAMACH KWALIFIKACJI HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

1. Oceniania jakości żywności.

2. Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.

3. Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.

4. Wykonywania usług gastronomicznych.

5. Ekspedycji potraw i napojów.

 

Perspektywy absolwenta.

Absolwent może zostać zatrudniony w:

 

Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.

 

INNOWACJA: barista

Barista dobiera, przygotowuje i dekoruje różne rodzaje kawy z odpowiednich gatunków. Zna właściwości kawy i jej wpływ na organizm. Parzy kawę różnymi technikami.

Innowacja ta jest dopełnieniem profilu zawodowego technika żywienia i usług gastronomicznych.

 

Cele innowacji:

 

Zajęcia innowacyjne będą odbywać się w ramach zajęć edukacyjnych „innowacja” (program autorski) oraz na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym i języka angielskiego (specjalistyczna komunikacja – konwersacje).