Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi
Barcelos dzień 8.
23 maja 2017
Bem vindo a Apulia Praia Hotel***
Apulia Praia Hotel***, usytuowany zaledwie 300 metrów od plaży Apulia Praia, oferuje klimatyzowane, nowocześnie urządzone pokoje z balkonem. Na miejscu działa restauracja. Przy ładnej pogodzie goście mogą odpoczywać na tarasie. Przestronna restauracja serwuje śniadania w formie bufetu. W porze kolacji lokal ten zaprasza na potrawy kuchni portugalskiej.
Relację z dnia stażu przedstawiają stażyści Olga, Arek i Marek z klasy 2Tg:
Dzień w pracy zaczynamy od spotkania z opiekunem stażu w restauracji, następuje przydział obowiązków. Następnie organizujemy sobie stanowiska pracy. Dzisiaj przygotowujemy tradycyjną zupą portugalską - caldo verde (my nazywamy ja zupą gołąbkową). Zupa smaczna, syta i… serwowana codziennie ( w różnych postaciach tzn. zupa krem czy zupa z kawałkami warzyw).
Podajemy przepis:
Składniki:
2 duże drobno posiekane cebule
4 rozgniecione ząbki czosnku
60 mililitrów oliwy
2-3 listki laurowe
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
duża główka kapusty młodej o zielonych liściach (w Portugalii używa się odmiany couve galega wywodzącej się z Galicji; jest ona uprawiana wyłącznie w Galicji i w Portugalii; jej liście mają intensywnie zielony kolor i są delikatniejsze od polskiej kapusty).
oliwa i sproszkowana wędzona papryka.
Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć kilka minut. Przełożyć wszystko do dużego rondla, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe i gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. W tym czasie poszatkować drobno kapustę. Kiedy ziemniaki są już miękkie, należy je rozgnieść, aby zagęściły zupę. Zblanszować kapustę w osolonym wrzątku przez minutę, aby pozbyć się goryczy. Odcedzić i dodać do zupy. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Zupa powinna mieć intensywnie zielony, jadeitowy odcień (o ile użyje się odpowiedniej kapusty... w przypadku polskiej kapusty należy gotować ją, aż zmięknie). Wymieszać sproszkowaną paprykę z kilkoma łyżkami oliwy, odstawić na kilka minut. Polać zupę na talerzach cienką strużką, tak, by czerwona od papryki oliwa utworzyła spiralne kręgi, kontrastujące z żywą zielenią zupy. Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.
Około południa wszyscy pracownicy schodzą się na lunch, przygotowany przez kucharzy Clarę i Bruno. Chwila odpoczynku i bierzemy się z powrotem do pracy. Codziennie poznajemy nowe techniki sporządzania potraw – dzisiaj oprawialiśmy i filetowaliśmy tuńczyka.
Dzień minął szybko. Szczęsliwi wrócilismy do hotelu. Na termometrze 35 stopni - idziemy na plażę!