Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi
Orzechowy zawrót głowy
Orzechy nazywane są powszechnie „pokarmem dla intelektualistów”. Ich regularne spożywanie może zwiększać poziom inteligencji, zdrowe też są dla układu krążenia. Czy można zatem jeść je do woli? A może trzeba kontrolować ich spożycie? 9 marca 2018 roku uczniowie klasy I b TG Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im Królowej Jadwigi w Jaworznie zmierzyli się z orzechami i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Przygotowywali dania z orzechów w potrawach na słodko, słono i ostro.
Będąc na plaży często słyszeliśmy ORZESZKI W KARMELU!, ORZESZKI W KARMELU!
I jednym z dań były właśnie te słynne karmelizowane orzechy znad polskiego Bałtyku, tylko że wykonane przez naszych uczniów. Z kolei torcik czekoladowo-orzechowy wywołał u nas fale radości, a trufle z orzechami przypomniały nam smaki z dzieciństwa. Swoje miejsce w potrawach z orzechów zajęły również roladki z kurczaka w sosie pomidorowo-bazyliowym oraz szparagi z malinami, ozdobione orzechami włoskimi i parmezanem.
Kolejne już warsztaty kulinarne w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach udowodniły, że nasi uczniowie, będąc nawet na początku nauki w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych, potrafią wyczarować znakomite potrawy, a przy tym świetnie się bawić.