Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi

II miejsce w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym

W dniu 21 maja 2015 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się konkurs „ Młodzi gotują 2015”, którego tematem przewodnim była „Kluska śląska inaczej i kompot”. Rywalizacja obejmowała dwie części: pisemną i praktyczną.

Test obejmował 20 pytań z techniki obróbki wstępnej i cieplnej ziemniaka, rodzajów, barwników i wartości odżywczej owoców, technik sporządzania kompotów oraz GMP/GHP oraz HACCP. Uczestnicy w ciągu 180 minut musieli przygotować kompot i inną odsłonę kluski śląskiej. Naszą szkołę reprezentowali: Agata Wielgomas i Mirosław Zonik z klasy 3 Te/g, których do konkursu przygotowała pani Danuta Kowalczyk-Cudak nauczycielka przedmiotów gastronomiczno-turystycznych w naszej szkole. Obie potrawy które przygotowali nasi reprezentanci to pomysły autorskie - Agaty (deser z kluski śląskiej z dodatkiem serka mascarpone w sosie truskawkowo-waniliowy), Pani Danuty – kompot z mango, kiwi z dodatkiem malin i jagody amerykańskiej, który zachwycił podniebienia jurorów i uczestników konkursu.

Przewodniczącym jury był Adrian Feliks – uczestnik II edycji programu „Top Chef”.

Serdecznie gratulujemy!!!

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie