Udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
14 stycznia 2016

11 stycznia 2016 roku uczennica klasy II a Tg Agnieszka Warzecha oraz uczeń klasy IV Tg Paweł Sitarz brali udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Eliminacje odbyły się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Tematyką wiodącą tej edycji olimpiady była „Żywność prozdrowotna”, 

czyli:

  • Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
  • Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
  • Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
  • Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
  • Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
  • Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
  • Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
  • Rozwój metod oceny sposobu żywienia.

Agnieszka i Paweł wspaniale reprezentowali Naszą Szkołę. 

 

Agata Kijak

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie