Warsztaty kulinarne

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
29 stycznia 2016

W dniu 27.01 i 29 01 2016 uczniowie klas III Te/g oraz I i II ZSZ byli na wycieczce przedmiotowej w Śląskiej Wyższej Szkole Medyczneej w Katowicach. Młodzież uczestniczyła w warsztatach kulinarnych p.t : "Nowoczesne techniki w kuchni". Nasi uczniowie pod czujnym okiem pana Adriana Feliksa - uczestnika Top Chef, sporzadzali wykwintne i ciekawe potrawy.  

Pracowali z wykorzystaniem ciekłego azotu, który umożliwia nadawanie niespotykanych w tradycyjnej kuchni faktur i konsystencji typowych dań. Korzystali z coraz częściej stosowanych w profesjonalnej gastronomii izomaltu, agaru, gotowania produktów w obniżonej temperaturze itp.

W czasie zajęć mogli wiele czynności wykonywać samodzielnie, co pozwoliło im rozszerzyć swoje umiejętności zawodowe a w przyszłosci ułatwi zdobywanie nowych kwalifikacji a może nawet ciekawej pracy.

Po " kucharzeniu" był oczywiście czas na degustację. Z apetytem zajadaliśmy się potrawami, których nie powstydziłaby się 5* restauracja.

Z niecierpliwością czekamy na kolejną okazję .

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie